2012-06-23

Αθηνά Μπίνιου: Η γλυκύτατη συγγραφέας παραμυθιών

Μια χαρακτηριστική, πολυταξιδεμένη φιγούρα που γνώρισε και αγάπησε δυο πατρίδες, ένας όμορφος εσωτερικά και εξωτερικά άνθρωπος και μια γυναίκα κοινωνικά εξωστρεφής, η οποία βλέπει τη βαθύτερη ομορφιά του ατόμου και τη μεταφέρει στα αφηγήματά της με ιδιαίτερα ευαίσθητο τρόπο. Η κ. Αθηνά Μπίνιου, ανιψιά του Νικηφόρου Βρεττάκου, μιλά στο «eMMEis» για το πιο πρόσφατο βιβλίο της που έχει ως θέμα του την παιδική ηλικία του αγαπημένου της θείου, τη συγγραφική πορεία της ίδιας αλλά και τη ζωή της πριν αρχίσει να γράφει.

Ανθή Χρυσοπούλου: «Τα υφάσματα είναι πολύ ζωντανά υλικά, γεμάτα αναμνήσεις»

Το «eMMEis» συνάντησε την Ανθή Χρυσοπούλου, με αφορμή την έκθεση «Ανακύκλωση με Τέχνη. Μην το πετάς»! που φιλοξενήθηκε στο Τελλόγλειο και διήρκεσε μέχρι τις 27 Μαΐου. Η υπεύθυνη του εργαστήριου καλλιτεχνικών και χρηστικών εφαρμογών, με βασικό υλικό το ύφασμα, μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για τις χειροτεχνίες.

Ginosko: ένα αμερικάνικο Λογοτεχνικό Περιοδικό

Το Ginosko (ghin-océ-koe) είναι ένα αμερικάνικο λογοτεχνικό περιοδικό που εκδίδεται από το 1993, περίπου μια φορά το χρόνο. Ως κεντρικό του μήνυμα έχει το «χάρη, πνεύμα, όραμα» ενώ ως σκοπό του προβάλλει το «να αντιλαμβανόμαστε, να κατανοούμε, να συνειδητοποιούμε, να γνωρίζουμε… η γνώση αποτελεί μια κινητήριο δύναμη, μια πρόοδο, ένα επίτευγμα. Είναι η αναγνώριση της αλήθειας μέσα από την εμπειρία» (http://www.ginoskoliteraryjournal.com/).
Με αφορμή την έκδοση του 11ου τεύχους τους το 2012, ξεχώρισα κάποια ποιήματα, τα απέδωσα στα ελληνικά και τα παραθέτω εδώ για όσους αγαπούν αυτή τη μορφή έκφρασης και θέλουν να προσθέσουν ακόμη μια πηγή ποίησης και λογοτεχνίας στη λίστα τους. (http://ginoskoliteraryjournal.com/images/ginosko11.pdf)

Η ποιητική πλευρά του ζωγράφου Φαίδωνα Αναστασιάδη

«Μόνος αντίκρυ στον απέραντο ουρανό
ενάντια στην Άγνοια, τον ανήξερο καταστροφέα
ελπίζοντας στην γαλήνη ή σε ένα καλό θάνατο
θα ερμηνεύσω ένα χαμόγελο
για να μπορώ να αντέχω.

Σαδάστορ