2012-10-12

Ελληνική μυθολογία: δημοφιλής, όχι μόνο στο Hollywood, αλλά και στους χώρους των εικαστικών τεχνών!

Εγκαινιάστηκε και άνοιξε, επισήμως, σήμερα στις 12 το μεσημέρι , η έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αι.» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Στο άνοιγμα της έκθεσης μίλησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο Γάλλος πρόξενος Christophe Le Riggoleur, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η εκπρόσωπος διοίκησης του Λούβρου Claudia Ferrazzi, η γενική Διευθύντρια στο τμήμα ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Sophie Descamps-Lequime, η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της Alpa Bank κ. Αφροδίτη Μπηλιώνη , η γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά και η επιμελήτρια της έκθεσης από το Λούβρο Catherine Loisel.




Το θέμα της είναι οι αναπαραστάσεις διάφορων γραπτών μύθων από εικαστικούς καλλιτέχνες. "Παρουσιάζονται οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν ευρωπαίοι καλλιτέχνες, από την αναγέννηση και εξής, χρησιμοποιώντας τις γραπτές πηγές που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά.  
Πρόκειται για μια θεματολογία που αποδεικνύει την ελληνομάθεια και την εκλεπτυσμένη παιδεία των παραγγελιοδοτών τους. Στα 81 έργα της έκθεσης μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συνεχή ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσεται και μεταλλάσει περιεχόμενο και μορφή σε νέες προτάσεις έκφρασης" τόνισε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά .
Είναι πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα, καθώς, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει προσχέδια γνωστών πινάκων!  
«Αν θυμηθούμε ότι καλλιτέχνες, ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία τους σχεδιάζουν και συλλαμβάνουν τα ζωγραφισμένα έργα τους σε χαρτί πριν πιάσουν το πινέλο τους, θα αντιληφθούμε την ουσιαστική θέση του σχεδίου στην ιστορία της τέχνης […], είναι το πρώτο μέσο έκφρασης των δημιουργών, αυτό που επιτρέπει κάθε πείραμα και κάθε έρευνα.» Catherine Loisel.

Χωρίζεται σε εννέα βασικές ενότητες:
  • Ο χώρος του Σύμπαντος

  • Η δύναμη της ευφυΐας
  • Ο Απόλλωνας και οι Τέχνες
  • Η δύναμη του έρωτα
  • Οι θεϊκές μεταμορφώσεις
  • Η Βαναυσότητα της μοίρας
  • Ο πολεμιστής
  • Ο Όμηρος πηγή έμπνευσης
  • Ο Μέγας Αλέξανδρος
Μέχρι την Κυριακή θα έχουν εγκαινιαστεί και οι υπόλοιπες τέσσερις εκθέσεις που παρουσιάζουν τις πολλές όψεις του Μουσείου του Λούβρου. Τα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» έχουν το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη» και θα φιλοξενήσουν τις εκθέσεις από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 27 Ιανουαρίου 2013.
Συγκεκριμένα:
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 20:00 εγκαίνια έκθεσης «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 13:30 εγκαίνια έκθεσης Nan Goldin «Scopophilia» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 20:00 εγκαίνια έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 12:00 εγκαίνια έκθεσης «Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Δήμητρα Φουρκαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: