2012-01-29

Ντέρμπι για όλο τον πλανήτη

Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα ή αλλιώς «παγκόσμιο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα». Μόνο κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο κορυφαίες – αυτή τη στιγμή – ομάδες του πλανήτη, ανάμεσα στους «αιώνιους εχθρούς» του ισπανικού ποδοσφαίρου.


Πάρα πολλές είναι, άλλωστε, οι ιστορίες για τις αναμετρήσεις αυτών των δύο ομάδων. Ιστορίες που περιγράφουν οι μπαμπάδες στους γιους (και στις κόρες ενίοτε), ιστορίες που θυμούνται… που έζησαν ή που διδάχτηκαν κι αυτοί από τους δικούς τους μπαμπάδες… ιστορίες ποδοσφαίρου που ενδιαφέρουν ολόκληρη την οικογένεια (ναι, ακόμη και τις γυναίκες) για τον απλούστατο λόγο ότι πρόκειται για αγώνες ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπάρτσα.

Μεγάλα σκορ και εντυπωσιακές νίκες, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά. Μικρά σκορ και νικητές με γκολ στην εκπνοή. Αγώνες που έμειναν στην ιστορία για το θέαμα εντός του αγωνιστικού χώρου και αγώνες που έμειναν στην ιστορία για το «ψευτοθέαμα» και τα επεισόδια πέριξ ενός σταδίου.

Η κάθε περιγραφή διαφέρει από την άλλη. Ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος βλέπει τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα και πάντα επηρεαζόμενος από τις «οπαδικές» του προτιμήσεις, μεταφέρει στις επόμενες γενιές τη δική του αλήθεια, την αναλλοίωτη, τη μοναδική. Δεν υπάρχει, εξάλλου, άσπρο ή μαύρο σε αγώνες ανάμεσα σε Μαδριλένους και Καταλανούς. Ποτέ δεν υπήρξε…

Και για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, άλλωστε, οι αγώνες αυτοί είναι κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό… γιατί πρόκειται για αναμετρήσεις με το δυνατότερο αντίπαλο που θα μπορούσαν να βρουν μπροστά τους, στο δρόμο προς την καταξίωση. Εδώ, η λέξη «φόρμα» δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, όπως και η ποιότητα των ποδοσφαιριστών ορισμένες φορές. Είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτό ισχύει, και θα ισχύει για όσο παίζονται αγώνες ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο ομάδες… είτε πρόκειται για τη Ρεάλ του Ζιντάν, του Ρομπέρτο Κάρλος, του Φίγκο είτε πρόκειται για τη Ρεάλ του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Κακά, του Μπενζεμά, του Ιγκουαίν. Θα ισχύει για την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, αλλά και γι’ αυτήν του Ριβάλντο και του Ροναλντίνιο, γι’ αυτήν του Μέσι, του Τσάβι και του Ινιέστα.

Για την ιστορία… ο σαββατιάτικος (10/12/11) αγώνας ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, στο γήπεδο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», βρήκε νικητές τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το πρώτο κιόλας λεπτό της συνάντησης με το γκολ του Καρίμ Μπένζεμα, αντέδρασαν και με τα τέρματα που πέτυχαν οι Αλέξις Σάντσεζ, Τσάβι Ερνάντεζ και Σεσκ Φάμπρεγας «απέδρασαν» με 3-1 σκορ από την έδρα του «μισητού» αντιπάλου.

*Οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ !» στον αθλομανή καλό μου φίλο και την Aida Franch Arnau για τη βοήθειά τους.

Σύνταξη: Δήμητρα Φουρκαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: