2013-06-16

Αιχμαλωτίζοντας την φουρτουνιασμένη ομορφιά των «καταιγίδων»




Όταν ο πατέρας του έβαλε μια παλιά Argus rangefinder στα χέρια του στα 17 του, η ζωή του Mitch Dobrowner άλλαξε. Ήδη  ιδιοκτήτης δύο Corvette και μίας Harley, που αγόρασε με τα χρήματα που κέρδισε από τη δουλειά του σε ένα βενζινάδικο, ο έφηβος Mitch άρχισε να εμφανίζει σημάδια αγριάδας που ο πατέρας του ανησυχούσε ότι μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα.


"Είχα καλούς βαθμούς, αλλά δεν με ενδιέφερε. Ποτέ δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά ο δεν ήθελα να ακολουθήσω αυτό το δρόμο".

Από τη στιγμή που η κάμερα άγγίξε τα χέρια του, η φωτογραφία τον εγκλώβισε με μια κίνηση που φαινόταν φυσική.

"Έπαιζα κιθάρα εκείνη την περίοδο, αλλά δεν μου άρεσε και τόσο πολύ, δεν ήμουν άλλωστε και τόσο καλός σε αυτή, αλλά ήθελα να δοκιμάσω. Αλλά όταν ακούμπησα τη φωτογραφική μηχανή, αισθάνθηκα σαν να με διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. Σαν να είχα βρει κάτι. "

Αυτή η αρχική επαφή οδήγησε τον Dobrowner στα βιβλία του Ansel Adams, τα οποία υιοθέτησε για βίβλο του, και στη δημιουργία ενός σκοτεινού θαλάμου στο υπόγειο του. Αργότερα πήρε μια θέση εργασίας στην κατασκευή φιλμ, και εργάστηκε ως βοηθός για τους φωτογράφους Peter Turner και Hashi στο Μανχάταν. Στη συνέχεια, έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα. Έφερε μέρος της δουλειάς του σε ένα διαγιγωνισμό για μια διαφήμιση Canon. Στους ανθρώπους τηςCanon άρεσε η δουλειά του και του πρόσφεραν μια επιχορήγηση.

Αυτά τα χρήματα - κάπου μεταξύ $ 5.000 και $ 10.000, θυμάται - του επέτρεψαν να κατευθυνθεί προς τις ερήμους της Γιούτα και Αριζόνα, τις οποίες μέχρι τότε είχε δει μόνο σε φωτογραφίες.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, περιγράφει ότι διέσχισε τη χώρα, περίπου επτά φορές, ζώντας μέσα στο αυτοκίνητό του και σε κάμπινγκ, τραβώντας φωτογραφίες και στη συνέχεια κατέληξε με φίλους στο Λος Άντζελες. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Τότε συνέβησαν πολλά πράγματα στη ζωή του: μια γυναίκα, τρία παιδιά και η California Film - μία επιτυχημένη εταιρεία σχεδιασμού που διευθύνονταν από τον ίδιο και τη σύζυγό του.

"Ήταν μια πολύ δουλειά εκείνη την εποχή, οπότε έπρεπε να αφήσω τη φωτογραφία. Έπρεπε να κάνω μια επιλογή. Στη συνέχεια, όταν τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν, ήμουν σε θέση να ξεκινήσω τη φωτογραφία μου και πάλι. Και ήταν η ίδια αίσθηση όπως όταν πρωτοπήρα την κάμερα Argus ».

Ο Dobrowner βρέθηκε συχνά να κάνει λήψεις σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. «Απλά σκέφτηκα ότι ήταν το πιο όμορφο πράγμα που έχω δει ποτέ: το φως, το φύσημα του ανέμου στο πρόσωπό σου, και μια καταιγίδα σε πλήρη εξέλιξη. Ακόμα και όταν φωτογράφιζα ένα αστικό συγκρότημα του Λος Άντζελες, ποτέ δεν ήταν σε μια φωτεινή όμορφη μέρα, ήταν πάντα όταν μια καταιγίδα ήταν σε πλήρη εξέλιξη".

Η έλξη που τον ώθησε να ξεκινήσει λήψεις σε καταιγίδες. Βρήκε μέσω ενός φίλου τον κυνηγό καταιγίδων Sean Casey που ζούσε εκεί κοντά. Συναντήθηκαν και ο Casey έφερε σε επαφή τον Dobrowner με τον για μιά ολόκληρη ζωή κυνηγό καταιγίδων Roger Hill, ο οποίος ήταν ήδη σε γυρίσματα από το 2009. Και εκεί ξεκίνησαν όλα ...


01
""Cell, Lightning," Dundee, Texas, 2011 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"

02
""Bear’s Claw," Moorcroft, Wyoming, 2010 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
03
""Rope Out," Regan, North Dakota, 2011 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
04
""Wave," outside Upton, Wyoming, 2012 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
05
""Storm Over Field," Lake Pointsett, South Dakota, 2010 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
06
""Chromosphere," Green Grass, South Dakota, 2012 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
07
""Mammatus," Texline, Texas, 2009 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
08
" "Amoeba, Fortuna," North Dakota, 2010 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
09
""Trees, Clouds," Texline, Texas, 2009 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
10
""Vapor Cloud," near Clayton, New Mexico, 2009 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowne"
11
""Funnel, Cornfield," Northfield, Minnesota, 2010 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
12
""Clouds," near Limon, Colorado, 2010 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
13
""Monsoon, Mountains," Three Points, Arizona, 2012 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner"
14
"Shiprock," San Juan County, New Mexico, 2008 from Storms, photographs by Mitch Dobrowner (Aperture, 2013) © Mitch Dobrowner


– Cody McCloy, CNN.com
'Storms,' Mitch Dobrowner's third book, will be available from Aperture in October.  Filed Under: Black-and-white • Mitch Dobrowner • Weather
Mitch Dobrowner is a New York born photographer living in California. Follow him via his web site and Facebook.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: