2013-04-15

100 χαϊκού από τον Χ. Βλαβιανό

Το βιβλίο τσέπης «Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού» προσπαθεί να συμπυκνώσει τη σκέψη εκατό φιλοσόφων σε 17 συλλαβές.

Τι είναι το χαϊκού:

Το χαϊκού (που σημαίνει αστείος στίχος) είναι ιαπωνική ποιητική φόρμα.
Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση. Ένα χαϊκού διαβάζεται σε μια αναπνοή.

«Λιμνούλα παλιά
Ο βάτραχος στον ήχο 

Του νερού πηδά»

Το παραπάνω χαϊκού («χαϊκού του βατράχου») είναι το πιο γνωστό του Ματσούο Μπασό και το πιο διάσημο γενικότερα. Σύμφωνα με τον Jonathan Clemens «Ο ίδιος ο ποιητής θεωρούσε πως περικλείει όλα τα στοιχεία του στυλ του και πως κάθε στίχος που συνέθεσε έπειτα από αυτό ήταν παραλλαγή αυτού του χαϊκού».

Στο συγκεκριμένο βιβλίο:

Ο Χάρης Βλαβιανός παντρεύει τον αναλυτικό λόγο της δυτικής φιλοσοφίας με την πυκνή, μινιμαλιστική φόρμα της ανατολικής ποίησης. Μέσα από έναν ενίοτε σαρκαστικό ή χιουμοριστικό τόνο δίνει τη φιλοσοφία με το δικό του πλάγιο τρόπο. Δεν είναι δέσμιος του σεβασμού στην ιερότητα των σκέψεων των φιλοσόφων που επέλεξε, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο «η ποίηση έχει άλλους τρόπους να προσεγγίζει και να οικειοποιείται την αλήθεια».


Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι «Από τους Προσωκρατικούς έως τον Ντερριντά» αν και ορισμένοι σημαντικοί φιλόσοφοι, όπως οι Λεβινάς, Μπασελάρ και Ρικέρ, απουσιάζουν επειδή ο συγγραφέας δεν είναι αρκετά εξοικειωμένος με τη σκέψη τους. Άλλους, δεν τους συμπεριέλαβε γιατί δεν επηρέασαν αρκετά την εξέλιξη της φιλοσοφίας.

Παραδείγματα των χαϊκού που δημιούργησε:

ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ
NICCOLO MACHIAVELLI
SIMONE DE BEAUVOIR
περ. 510 π.Χ. – περ. 450 π.Χ.
1469 - 1527
1908 - 1986
Ό,τι σκέφτηκες
υπάρχει. Το τίποτα
λοιπόν υπάρχει.
Είσ’ αδύναμος;
Θα σ’ εξοντώσουν. Να σε
φοβούνται πρέπει.
Δε γεννήθηκες
για το μπουντουάρ. Ούτε
είσαι θηλυκό!

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

O Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διηύθυνε το περιοδικό "Ποίηση", επί 15 χρόνια. Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

της Δήμητρας Φουρκαλίδου στο Books Boulevard


Δεν υπάρχουν σχόλια: