2013-04-20

Libros Libres (Δωρεάν Βιβλία) - Μαρία Σαμαρά

Της Μαρίας Σαμαρά -
Μία βασική συνέπεια της κρίσης είναι και η μείωση των κονδυλίων για την παιδεία. Για αυτό το λόγο εθελοντές δημιούργησαν το Libros Libres (Δωρεάν Βιβλία). Ένα πρόγραμμα που προσφέρει σε όποιον δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει βιβλία να τα πάρει σχεδόν δωρεάν.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πάρεις όσο βιβλία χωράει το χέρι σου, όπως είναι ο κανονισμός, μπορείς να δωρίσεις άλλα βιβλία , σχολικά είδη ή dvd που δε χρειάζεσαι πια. Ή να δουλέψεις ως εθελοντής για δύο ώρες την εβδομάδα ή ακόμη να προσφέρεις στο σύλλογο καφε , γάλα, γλυκά και τέλος να δωρίσεις χρήματα, όσα επιθυμείς. Και βέβαια πάντα είναι ευπρόσδεκτο να επιστρέφεις τα βιβλία που διάβασες.
Για τα παιδιά που έρχονται εκει τα βιβλία είναι παντελώς δωρεάν . Επίσης οι εθελοντές προσφέρουν δωρεάν μαθήματα για τα παιδιά όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, κατασκευών και αθλημάτων.
Η βιβλιοθήκη Libres Libros δημιουργήκε το Σεπτέμβριο του 2012 και λειτουργεί πάνω από ένα χρόνο. Στόχος τους είναι να βρουν 365 συνδρομητές ώστε να μπορέσει το έργο τους να προχωρήσει.
Χρειάζονται βοηθεία τόσο για τη συλλογή των βιβλίων όσο και οικονομική για τη λειτουργεία του προγράμματος. Αν στο τέλους του χρόνου έχουν βρει τους 365 συνδρομητές που χρειάζονται θα συνεχίσουν ένα χρόνο ακόμη. Η ιδέα για μία δωρεάν βιβλιοθήκη αναδύθηκε από την εμπερία που αποκτήθηκε από την επιτυχία που γνωρίζει το πρόγραμμα στη Βαλτιμόρη ήδη από το 1999. Όνειρο των δημιουργών είναι να συνεχίσουν δυναμικά αυτό που ξεκίνησε στη Βαλτιμόρη πάντα με τη βοήθεια του κόσμου, χιλιάδες βιβλία να έρχονται και να φεύγουν κάθε εβδομάδα, και να είναι ένα πρόγραμμα οικονομικά εφικτό.
Το πρόγραμμα λειτουργεί με μεγάλη επιτυχεία και είανι πολύ κοντά στο να εκπληρώσει το στόχο του και να συνεχίσει το έργο καθώς πολύ άνθρωποι επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη για να ανταλλάξουν βιβλία αλλά και ιδέες και απόψεις για κάθε θέμα αφού πλέον ο χώρος λειτουργει σαν πολιτιστικό κέντρο.
Ανταπόκριση: Μαρία Σαμαρά , Μαδρίτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: