2013-03-24

Εγκαίνια Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

Αυξάνονται οι κινηματογραφικοί θεσμοί της Θεσσαλονίκης, καθώς μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Μουσείο και την Ταινιοθήκη, έρχεται να προστεθεί και η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, δικαιολογώντας τον τίτλο “Κινηματογραφική Πόλη” που έχει δοθεί στην Θεσσαλονίκη. 

P1020275


Στα εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης -της μεγαλύτερης στην Ελλάδα- που πραγματοποιήθηκαν σήμερα 23 Μαρτίου, παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Γιάννης Μπουτάρης, πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και δήμαρχος,  Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ,  Αργυρώ Μεσημέρη, υπεύθυνη Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Ζάννας, γιος του σκηνοθέτη Παύλου Ζάννα που μεγάλο κομμάτι της συλλογής της Βιβλιοθήκης προέρχεται από το αρχείο του, και Άννα-Μαρία Κοσμόγλου, διαχειρίστρια χορηγιών του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος“, το οποίο και στήριξε την ίδρυση της Βιβλιοθήκης. (  Πηγή: Το φάσμα )
 
P1020282
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ελένη Ράμμου, Γιάννης Μπουτάρης, Δημήτρης Εϊπίδης, Αργυρώ Μεσημέρη
Παίρνοντας πρώτη τον λόγο, η κυρία Μεσημέρη εξέφρασε τη χαρά της για την εδραίωση ενός τέτοιου θεσμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρά τις δυσκολίες που έχουν υπάρξει.

Ο κύριος Εϊπίδης, από την μεριά του, δήλωσε ότι η ίδρυση της Βιβλιοθήκης ήταν ένα όνειρο πολλών ετών, το οποίο, επιτέλους, πραγματοποιήθηκε. Επίσης, την χαρακτήρισε ως “θησαυρό“, και πρόεβλεψε ένα ευοίωνο μέλλον για το Φεστιβάλ και τον Κινηματογράφο γενικότερα, μιας και “οι προοπτικές είναι πολύ καλές, παρ’ όλες τις δυσχέρειες των καιρών μας“.  (  Πηγή: Το φάσμα )
Η κυρία Κοσμόγλου εξέφρασε την επιθυμία της να γίνει η Βιβλιοθήκη ένας χώρος μάθησης, εκπαίδευσης και “ταξιδιού” στον κόσμο του Κινηματογράφου, ενώ ο κύριος Ζάννας τόνισε την χαρά του που η συλλογή του πατέρα του βρίσκεται και πάλι πίσω στην Θεσσαλονίκη.
Τέλος, ο κύριος Μπουτάρης ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση του έργου αυτού, και δεν παρέλειψε να εκφράσει την πικρία του για απόπειρες συγκεντρωτισμού που έγιναν στο παρελθόν, με σκοπό να μετακινηθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και οι δράσεις του στην Αθήνα. “Δεν έχω τίποτα με την Αθήνα, έχω με τον συγκεντρωτισμό” εξήγησε.  (  Πηγή: Το φάσμα )
Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  (Αποθήκη Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), και περιλαμβάνει το σύνολο της συλλογής του Μουσείου , αλλά και το σύνολο της συλλογής του μη κερδοσκοπικού κινηματογραφικού οργανισμού “Studio – Παράλληλο Κύκλωμα“. Πρόκειται, δηλαδή, για βιβλία, περιοδικά (όπως τα περίφημα Cahiers Du Cinéma), διάφορες εκδόσεις και σενάρια.
Σύστημα δανεισμού δεν θα υπάρχει, καθώς, όποιος ενδιαφέρεται να μελετήσει το περιεχόμενό της, θα πρέπει να το κάνει κατά τις ώρες λειτουργίας της, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Επίσης, το αρχείο της Βιβλιοθήκης βρίσκεται ήδη σε φάση ψηφιοποίησης. (  Πηγή: Το φάσμα )

P1020274
 Πηγή: Το φάσμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: