2013-03-16

«Το πείραμα της Φιλαδέλφειας» των Moore & Berlitz

«Έρευνα σχετικά με ένα απόρρητο πείραμα του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. που πιθανότατα στέφθηκε με –επικίνδυνα- απόλυτη επιτυχία.»

Πηγές (οι οποίες, όμως, δεν είναι σίγουρα αξιόπιστες) αναφέρουν ότι το 1943 στο ναυπηγείο του ναυτικού της Φιλαδέλφειας κάτι συνέβη… Ξαφνικά το U.S.S. Eldridge, ένα πλήρως επανδρωμένο αντιτορπιλικό συνοδείας, εξαφανίστηκε σε μια πράσινη ομίχλη, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκε στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, και έπειτα επανεμφανίστηκε στη Φιλαδέλφεια. 
Αυτή η περιγραφή αποδίδεται πιο απλά με τον όρο «πείραμα της Φιλαδέλφειας». Ένα πείραμα που είχε ως στόχο το πλεονέκτημα που θα έδινε μια τέτοια τεχνική κατά τη διάρκεια πολέμου.

Οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν μια σειρά από επιπτώσεις στο πλήρωμα, μέλη του οποίου κάηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος ή ενσωματώθηκαν στο πλοίο και όσα επέζησαν είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας και απολύθηκαν από το ναυτικό ως ψυχολογικά και διανοητικά ανίκανα άτομα.
Συνωμοσία, φαντασία τρελών, φάρσα ή πραγματικά γεγονότα, τα στοιχεία αυτά, καθώς και πολλά περισσότερα, παρατίθενται και δίνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνονται κατανοητά και στον απλό αναγνώστη. Το βιβλίο «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» είναι η πρώτη γεμάτη και τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με ένα ανατριχιαστικό και άλυτο μυστήριο που συζητείται εδώ και χρόνια. Πάντως, αξιωματούχοι της περιόδου είχαν αρνηθεί οποιονδήποτε πειραματισμό για να καταστεί αόρατη η ύλη, δηλαδή είχαν αρνηθεί την πραγματικότητα του πειράματος. 
Στις σελίδες του, μάλιστα, «επανεμφανίζεται» και ο Allen, ο άνθρωπος που μέσα από τα γράμματά του έδωσε πολλές πληροφορίες και καταθέσεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Το βιβλίο αυτό είναι ουσιαστικά εκείνο που έκανε την ιστορία γνωστή στο ευρύ κοινό και αποτελεί για πολλούς την καλύτερη έρευνα που έχει γίνει πάνω στο θέμα. Ο Moore αναφέρει πώς κατά τη διάρκεια της έρευνάς του αντάλλαξε αρκετές επιστολές με τον Allen αλλά και συναντήθηκε μαζί του.
Στο βιβλίο αυτό δε δίνονται λύσεις, ούτε υπάρχουν άμεσα συμπεράσματα. Όπως και να ‘χει, όμως, αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο τρόπο να μάθει κανείς πληροφορίες για αυτό το θέμα και, σίγουρα, συστήνεται στους λάτρεις του μυστηρίου, του αγνώστου, των συνομωσιών και των κρυφών κινήσεων χωρών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στοιχεία για το βιβλίο:

Το πείραμα της Φιλαδέλφειας
Charles Berlitz & William L. Moore
Εκδόσεις Ωρόρα
Πρώτη έκδοση, 1979
Μετάφραση του Μάριου Βερέττα

Δήμητρα Φουρκαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: