Η Δήμητρα Φουρκαλίδου και το blog Fewer voices, fewer choices μοιράζονται μαζί μας το ρεπορτάζ για τη βραβευμένη ομάδα ρομποτικής PANDORA του ΑΠΘ που το πρωτοδημοσίευσε στο thestival.grΗ ομάδα ρομποτικής P.A.N.D.O.R.A (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδωσε το παρών από τις 10.00 το πρωί στο περίπτερο 15 (ενώ θα παραμείνει εκεί μέχρι το βράδυ στις 22.00) με στόχο να γνωστοποιήσει το ερευνητικό της έργο. Το ρομπότ αποτελεί ένα όχημα το οποίο πλοηγείται αυτόνομα στους χώρους φυσικών καταστροφών εντοπίζοντας την ακριβή θέση των πιθανών θυμάτων και αποφεύγοντας τα εμπόδια.
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα
Στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης στην 79η Δ.Ε.Θ., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και το περίπτερο στο οποίο φιλοξενείται η ομάδα ρομποτικής P.A.N.D.O.R.A.. Ο πολιτικός αρχηγός στάθηκε για αρκετή ώρα στο σημείο παρατηρώντας το ρομπότ και ακούγοντας προσεκτικά τον κ. Λουκά Πέτρου, Καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και υπεύθυνο της ομάδας, μαζί με τον κ. Μάνο Τσαρδούλια, μεταδιδακτορικό ερευνητή ρομποτικής, να του περιγράφουν τις δυνατότητες του ρομπότ και τους στόχους της ομάδας.
Στο τέλος της περιγραφής, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε το πόσο σπουδαία είναι η δουλειά που γίνεται, ενώ τόνισε και τη σημασία που έχει το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας βρίσκονται στη χώρα και προσπαθούν εδώ, μιας και η «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό αποτελεί μεγάλη πληγή για την Ελλάδα.
Πώς λειτουργεί το ρομπότ
«Το ρομπότ διαθέτει πολλούς αισθητήρες. Κάποιοι από αυτούς χρησιμεύουν στο να προχωράει μες στον χώρο αυτόνομα και κάποιοι άλλοι για να βρίσκει θύματα. Αυτοί που χρησιμοποιούνται για να διέρχεται στο χώρο είναι το λέιζερ και οι υπέρηχοι αισθητήρες (οι οποίοι επιστρέφουν απόσταση και μπορούμε και φτιάχνουμε μηχανογράφηση του χώρου)», όπως εξήγησε στην κάμερα του Thestival.gr ο κ. Τσαρδούλιας, προσθέτοντας:
«Οι αισθητήρες που χρησιμεύουν για να βρούμε τα θύματα είναι θερμικά αισθητήρια για να μπορούμε να γνωρίζουμε τη θερμοκρασία του σώματος και τη διαφορά του με το περιβάλλον, όπως και διοξείδιο του άνθρακα (γιατί όπου υπάρχει άνθρωπος υπάρχει μεγαλύτερη πυκνότητα), υπάρχουν κάμερες που αναγνωρίζουν πρόσωπο, δέρμα ή κίνηση, και τέλος μια σειρά από μικρόφωνα για να αναγνωρίσουμε ήχο (ας πούμε κάποιο θύμα που φωνάζει "βοήθεια") και την κατεύθυνσή του».
Τα μέλη της ομάδας
«Το έναυσμα για τη δημιουργία της ομάδας ήταν οι ανησυχίες ενός μεγάλου μέρους φοιτητών να απασχοληθούν σε κάποιο πρακτικό πρότζεκτ, και η ρομποτική είναι ένα καλό τέτοιο αντικείμενο γιατί απαιτεί γνώσεις υπολογιστών, λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, αισθητήρων αυτομάτου ελέγχου... Έτσι, λοιπόν, η ομάδα δημιουργήθηκε από μηδενική βάση. Ξεκινήσαμε με ένα πολύ απλό ρομπότ και πάνω σε αυτό, κτίζοντας σιγά-σιγά, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τώρα που τόσο από άποψη κίνησης όσο και από άποψη ηλεκτρονικών και λογισμικού είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση», τόνισε ο κ. Πέτρου.
Η ερευνητική ομάδα P.A.N.D.O.R.A. συστάθηκε το 2005, ενώ ξεκίνησε την ενεργό της δράση με συμμετοχή σε διαγωνισμούς το 2007, και σήμερα απαρτίζεται από τρία μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, τον κ. Λουκά Πέτρου, τον κ. Ανδρέα Συμεωνίδη και τον κ.Χαράλαμπο Δημούλα, καθώς και προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Στόχος της ομάδας, από την αρχή της δημιουργίας της υπήρξε η πρακτική εφαρμογή της τεχνογνωσίας, η οποία έχει αποκτηθεί στο πλαίσιο των μαθημάτων, σε ένα έργο κοινωνικού χαρακτήρα.
Διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές σε διαγωνισμούς
Από την πρώτη συμμετοχή της σε διεθνείς διαγωνισμούς, η P.A.N.D.O.R.A. απέσπασε πολλά θετικά σχόλια και διακρίσεις. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2013 η ομάδα ρομποτικής του ΑΠΘ κατέκτησε την δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό RoboCup Rescue, που πραγματοποιήθηκε στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας στην κατηγορία των αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων.
Παρά την περσινή της διάκριση, την δυναμική ομάδα που συνεχώς μεγαλώνει, και το γεγονός ότι φέτος το ρομπότ αναβαθμίστηκε και εξελίχθηκε σε πολλαπλά επίπεδα-και κυρίως στο γεγονός ότι από ερπυστριοφόρο είναι πλέον τροχοφόρο (άρα και πιο ευκίνητο)- η P.A.N.D.O.R.A. δεν κατάφερε να πάει στον αντίστοιχο φετινό διαγωνισμό, ο οποίος έλαβε χώρα στην Βραζιλία, διότι οι χρηματοδοτήσεις του πρότζεκτ από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα συνολικά έξοδα.
«Ελπίζω ότι του χρόνου να μπορέσουμε να πάμε πολύ καλύτερα», τόνισε ο κ. Πέτρου. Να σημειωθεί ότι η ομάδα ξεκίνησε ήδη να αναζητά χορηγούς ώστε να συλλέξει την απαραίτητη επιχορήγηση για τον διαγωνισμό του 2015, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα, ενώ ευελπιστεί όχι μόνο να πάει στον διαγωνισμό αλλά και να διακριθεί για την προσπάθειά της.
Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μπορείτε να δείτε στο Facebook και στην ιστοσελίδα της ομάδας.
Δείτε ΦΩΤΟ από το περίπτερο της ομάδας στη Δ.Ε.Θ., καθώς και VIDEO με τις δηλώσεις μελών της ομάδας, την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το ρομπότ εν κινήσει:
Πολυμέσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου